Rijeka hodočasnika, predvođena članovima 15 kuburaških udruga i Vinagorskom limenom glazbom, u procesiji je pošla od kapelice sv. Barbare do barokne crkve, čime je započelo četvrto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. U procesiji se iz kapele u crkvu prenosi tron Majke Božje Vinagorske, a nosili su ga članovi počasne povijesne postrojbe Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“ te članovi domaće kuburaške udruge “Vinagorska kubura“, koji su, uz vinagorsku Župu Pohoda BDM, bili organizatori ovog događaja. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko – križevački biskup, koji se u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na sve brojniji odlazak mladih iz Hrvatske.

– Gledam našu Hrvatsku, kako je predivna… Čist zrak, lijepa priroda, ali, postavlja se pitanje, gdje je narod? Svi otišli, kuda? Otišli za boljim životom. No, što znači bolji život? Otišli su negdje gdje se može bolje zaraditi, no, imati više, znači li to bolji život? Naravno da čovjek uvijek nastoji poboljšati svoj život, no što to znači živjeti bolje? Živjeti bolje znači imati ono što mu je potrebno i za tijelo i za dušu. Koliko je novca utrošeno da bi se pokazalo da imamo, ali ono što čovjeku treba, jest duša, život zajedništva, čovjek kraj njega kojemu će moći reći “Dobar dan, hvaljen Isus.“ Uskrsna vjera nas uči da je pobjeda Kristova nad smrću i nad grijehom, zapravo pobjeda života. I možda nam se ponekad čini da je život imati puno, no život je imati sebe i imati čovjeka kraj sebe. Da je za kampanju kojom bi se ljude potaknulo na ostanak kod kuće, da u domovini nastave raditi i graditi, iskorišteno toliko sredstava i političke moći koliko za ratifikaciju Istanbulske konvencije, mislim da bi u Zagorju bilo barem 20 posto ljudi više – rekao je biskup Huzjak, dodavši i na što bi se trebalo usmjeriti u odgoju mladih generacija.

– Zahvaljujemo Bogu za ovo prekrasno mjesto, gdje se tako lijepo osjećamo, gdje možemo slaviti Gospodina slobodni i bez straha, ali zato nastojmo svoju djecu i mlade odgajati tako da znaju tko su, kuda idu i što je smisao njihova života. Nemojmo dopustiti da se izgube i da propadnu, nego da žive u radosti zajedništva Crkve, obitelji, društva, svoje domovine i da znaju svojim radom stvarati ljepšu i radosniju budućnost – zaključio je biskup Huzjak.

Uz domaćeg župnika, na svečanom misnom slavlju sudjelovali su vlč. Dejan Tot, biskupov tajnik, vlč. Franjo Mezak, župnik iz Desinića i bivši, dugogodišnji vinagorski župnik, vlč. Josip Belavić. Nakon svete mise, brojni vjernici su tradicionalno obišli oltar Majke Božje Vinagorske. Vinagorskim bregom zaorili su se gromoglasni pucnjevi kubura, a tako je bilo i tijekom cijelog poslijepodneva. Inače, slavljenje Kristova uskrsnuća pucanjem iz kubura u pregradskom je kraju tradicija stara gotovo 500 godina, još od vremena kada je straža grofa Keglevićeva u vazmenoj noći u crkvi čuvala grob Isusa Krista, a u svitanje Uskrs slavila pucanjem.

Majci Božjoj Vinagorskoj hodočastili su članovi sljedećih udruga i društava: “Stara kubura“ iz Stipernice, Kuburaško društvo Desinić, “Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, “Sveti Leonard“ iz Pregrade, “Sveti Petar“ iz Breznog, “Sloga“ iz Stipernice“, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“ Kostel, “Taborska kubura“, “Sveti Pavao“ iz Prišlina, Športska kuburaška udruga Cigrovec, “Sveti Vid“ Klenovec, Pucačka družina “Grof Keglević“ iz Pregrade, “Sveti Martin“ iz Zagorskih Sela, “Složna kubura“iz Pregrade i domaćini, “Vinagorska kubura“.

Cijela fotogalerija – https://web.facebook.com/pg/%C5%BDupa-Pohoda-BDM-Vinagora-275322019266300/photos/?tab=album&album_id=1229210357210790