Na blagdan Imena Marijina 12. rujna, prisjetili smo se događaja iz 1713. godine, kada je senjski biskup Adam Rattkay posvetio crkvu Majke Božje Vinagorske. Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Mikec, pregradski župnik, koji je u svojoj propovijedi progovorio o značenju crkve u životu vjernika.

– Ova je crkva svjedokinja mnogih obraćenja, suza, patnji i radosti, ona je uvijek ostala ovdje. Mnoštvo ljudi, procesije ljudi dolazile su i odlazile, a ona bi uvijek širom otvorenih vrata čekala svakoga. Ova su vrata uvijek otvorena za sve nas koji ulazimo da nađemo trenutak mira za vlastitu savjest, da nađemo novu snagu za svakodnevni život. Vrata te crkve otvorio je 1713. godine biskup Rattkay i posvetio je, da bude mjesto gdje se slavi Bog, stoga nastojte, sestre i braćo, sa svojim župnikom izgrađivati župno zajedništvo u ljubavi i dobroti i čuvati ovaj znak vjere na vinagorskom bregu – rekao je vlč. Mikec.

Na kraju mise imali smo zaziv Duha Svetoga za početak nove školske/akademske i vjeronaučne godine, a vjernici su potom tradicionalno obišli oltar Majke Božje Vinagorske.