„Bog priprema svoje glasnike u tišini za velika djela koja se u bolu rađaju“, napisala je u svojoj knjizi „Odsjaj nade“ s. M. Ksenija Režić, opisujući životni put „bisera iz malog Blata“, bl. Marije Propetog Isusa Petković, u čije su svetište na otoku Korčuli drugu godinu zaredom hodočastili župljani župa Marinci i Vinagora.

Svojim životom i velikim djelima milosrđa, bl. Marija Propetog Isusa zadužila je čitav hrvatski puk, a posebice je veliki trag ostavila u mjestima u kojima je otvorila samostane, kako bi njezine sestre iz Družbe Kćeri milosrđa mogle nastaviti put stazom koja je krenula upravo iz Marijina rodnog Blata na otoku Korčuli. Danas tako u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije još uvijek stoji samostan u kojem su nekada boravile Marijine Kćeri milosrđa, a u Župi Kraljice Mira u Marincima borave i danas, brinući se o starijima i nemoćnima.

Hodočasnici su svoj put započeli 21. lipnja u večernjim satima, te su na korčulansko tlo stupili sljedećeg jutra. U Svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković proslavili su svetu misu, a zatim su se smjestili – dio hodočasnika u samostan u Blato, a dio u samostan na Prižbu.

Samostan na Prižbi dala je izgraditi bl. Marija, želeći svojim sestrama, koje su danonoćno brinule o djeci iz sirotišta, mladima, ali i starima i bolesnima, osigurati mjesto na kojem mogu odmoriti svoju dušu i pronaći tolike željene trenutke mira i tišine u zajedništvu s Gospodinom.

Uz samostan na Prižbi nalazi se i plaža, pa su hodočasnici jedan cijeli dan proveli ondje, uz roštilj i druženje. Posjetili su i Vela Luku, te Župu Očišćenja Marijina u Smokvici, gdje ih je dočekao tamošnji župnik, don Mihael Čavlek, koji ih je proveo crkvom, a zatim su posjetili i lokalnu vinariju.

U subotu je večernjom misom u svetištu „velike žene Hrvata“, bl. Marije Propetog Isusa Petković, započela proslava svetkovine „najvećeg rođenog od žene“, sv. Ivana Krstitelja, koja je nastavljena sljedećeg dana, svetom misom u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu.

Svetu misu je predvodio upravitelj župa Marinci i Vinagora, vlč. Dragec Gereci, uz domaćeg župnika, don Željka Kovačevića, a na toj je svetoj misi kršteno troje malih Blaćana – Lucija, Marija i Toma.

Don Željko je po završetku svete mise hodočasnicima iz Hrvatskog zagorja predstavio župu i župnu crkvu, a pjesmu Gospi zapjevala je Klapa Volat iz Pučišća na otoku Braču.

Prije poslijepodneva provedenog na Prižbi, hodočasnici su posjetili blaćansko mjesno groblje, gdje su se pomolili na grobu pokojnih roditelja bl. Marije Propetog Isusa Petković, kao i na grobu sestara Družbe Kćeri milosrđa, gdje su pokopane i dvije sestre rodom iz vinagorskog kraja – s. M. Adela Petecin i s. M. Darija Hostić.

Hodočasnici su se svakog dana imali prilike moliti u Svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje se nalazi sarkofag blaženice, a posjetili su i muzej uz Svetište, čiji postav s jedne strane svjedoči o „zemaljskom“ putu bl. Marije, okruženju u kojem je rođena i odrasla, započela svoje djelovanje, te putu njene Družbe i njihovih dobročinstava, a s druge strane o njenom „duhovnom“ putu, temelju svega njenog života i rada.

Prolazeći četiri dana stopama bl. Marije Propetog Isusa Petković, hodočasnici iz Hrvatskog zagorja imali su prilike upoznati život blaženice, koja je jednom prilikom izrekla iznimno upečatljivu rečenicu, koja u potpunosti sažima njezino postojanje na zemlji: „Smisao je života da se shvati Božja ljubav i da se, slaveći Boga, zajedno s Kristom, odgovori na tu ljubav“.

Hvala svima koji su se odlučili na ovo hodočašće, časnim sestrama – s. Janji, s. Julijani, s. Paulini, postulantici Lani Pecotić, don Mihaelu Čavleku, župniku u Smokvici, don Željku Kovačeviću, župniku u Blatu, gospodinu Darku Štihu i tvrtki Darko – Tours.