U ovoj jednostavnoj rečenici, vjerujem svima poznate pjesme, sadržana je tajna božićne ljubavi i sreće za kojom čeznu tolika ljudska srca.

DSC_2109

“Bistričke jaslice” u crkvi Majke Božje Vinagorske.

Da bi dokučili tu tajnu dopustimo da se dogodi Božić u našim srcima, obiteljima i domovini. Kad narednih dana pogledate okićeni bor, kad provirite u jaslice – u svojim crkvama ili svome domu – zaboravite na sve brige ovoga svijeta i zastanite barem na trenutak pred nebeskim Djetešcem koje u krilu Djevice Marije pruža ruke prema vama želeći vas privući k sebi. Dopustite da vas osvoji milosni pogled novorođenog Djetešca, krhkog i slabog tjelesno, a tako čvrste i jake ljubavi prema čovjeku da je u božićnoj noći postao jednim od nas. Nedokučivo je to otajstvo nama ljudima, ali nam božićni događaj otvara oči duše da u jednostavnosti srca, bez filozofiranja, umovanja i mudrovanja možemo vidjeti i osjetiti posebnu Božju blizinu u betlehemskom Djetešcu. Biti kao dijete znači biti posebno drag Bogu, biti kao betlehemsko dijete znači biti ispunjen radošću i mirom.
Neka vam ovaj Božić bude ispunjen upravo tom radošću i mirom. Budite nosioci božićne radosti i mira svim ljudima, dapače svakom stvorenju koje je odraz Božje ljepote u svijetu.
Zato nastavljajući pjesmu stihovima druge kitice „Ta vam se sreća danas dogodi, što vam se Janje nebesko rodi…“ želim vam sretan i blagoslovljen Božić!