Nakon 74 godine, na spomendan sv. Elizabete Ugarske i treći Svjetski dan siromašnih, u nedjelju, 17. studenoga, u Župi Vinagora obnovljeno je Društvo sv. Elizabete, koje je vrlo uspješno djelovalo u najsvjetlijem razdoblju povijesti Svetišta Majke Božje Vinagorske, od 1932. do 1945. godine. Osnovano je kao žensko vjersko, prosvjetno i dobrotvorno društvo, a osim pomaganja potrebitima, jedna od glavnih zadaća članica bila je briga za sretnu smrt župljana. Kako je puni naziv bio Društvo sv. Elizabete pod zaštitom Srca Isusova i sv. Barbare, upravo je zahvaljujući inicijativi i zalaganju članica, na Vinagori sagrađena kapela sv. Barbare.

“Kakve žene i matere, takav i narod“, bilo je zapisano u dnevnom listu “Hrvatska Straža“ u studenome 1932. godine, u članku koji je govorio o osnivanju ženskog crkvenog društva na Vinagori, a ne vrijedi li ta uzrečica i dan danas? Upravo zato, želja nam je bila nakon gotovo 75 godina, obnoviti na Vinagori ovo Društvo, koje je ime dobilo po sv. Elizabeti Ugarskoj, uzornoj kršćanki, supruzi i majci, koja je kao mlada udovica cijeli svoj život posvetila Bogu, kao i brizi za bolesne i siromašne.

Na prvom sastanku okupilo se dvadesetak župljanki Župa Vinagora i Marinci koje bi se željele uključiti u rad društva. Pogledale su kratak film o životu sv. Elizabete Ugarske, a zatim je župnik, koji je ujedno i duhovnik Društva, održao nagovor i uz prezentaciju progovorio o povijesti društva i smjernicama za budući rad. Istaknuo je kako će i obnovljeno Društvo zadržati svoje temeljne odrednice – vjersko, jer svojim članovima nudi duhovni rast i izgradnju po načelima evanđeoskog života u duhu nauka Katoličke crkve; prosvjetno, jer brine za odgoj djece i mladeži raznim akademijama, edukacijama i radionicama; dobrotvorno, jer brine za siromašne, napuštene i umiruće. Najavljeno je i kako će o glavnim naglascima i smjernicama za rad Društva biti govora na prvom sljedećem sastanku, koji će biti na spomendan sv. Barbare, 4. prosinca, kako bi se nastavio niz po primjeru osnivanja Društva 1932. godine. Na tom sastanku odredit će se načela po kojima će Društvo danas djelovati, urediti struktura i funkcije, te ostalo za rad Društva.

Na sastanku je izabrano i vodstvo Društva, u svojstvu vršitelja dužnosti do glavne godišnje (izborne) skupštine, koja će biti u siječnju 2020. Tako je za vršiteljicu dužnosti predsjednice izabrana Jelena Jazbec, za njezinu zamjenicu Vesna Vešligaj, za tajnicu Valentina Horvat, za blagajnicu Pavica Kamenski, dok su u odbor izabrane Nikolina Ljubić Štih, Milena Hlupić i Jožica Horvat.