Sveti Nikola na VinagoriDSC_0080

Dječjim stihovima i radosnom pjesmom u crkvi Majke Božje Vinagorske u subotu, 5. prosinca, obilježen je blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca.
U sklopu manifestacije „Advent na Vinagori“, mališani župe Vinagora i Pregrada svoga omiljenog sveca razveselili su prigodnim dječjim recitalom „Nikoli na DSC_0063dar“. Najljepši stihovi mladih autora Nike Antolić, Ivana Jazbeca, Lare Jazbec, Ane Marije Koprivnjak, Renata Koresa, Lane Krivec, Doroteje Vrbanc i Petre Špiljak, pročitani su u prepunoj crkvi Majke Božje Vinagorske, a našla su se tu i dva sastavka onih najmlađih, prvopričesnika Lane Hlupić i i Gorana Kramara.
Razdragana vinagorsknikola 15 33a publika gromoglasnim je pljeskom nagradila umjetnička djela, kao i glazbenu točku Katarine, Kristine i Krunoslava Podhraški te vinagorskih prvopričesnika. Također, svaki autor dobio je poseban poklon, zahvalnicu za sudjelovanje na recitalu i prigodnu dječju slikovnicu „Božićna priča“. Gradonačelnik Grada Pregrade, koji je najavio dolazak najiščekivanijeg gosta večeri, svetog Nikole. Kad je na scenu stupio ovaj starac s bijelom bradom i biskupskim štapom u ruci, dječjoj sreći nije bilo kraja. No, da bi sveti Nikola mogao podijeliti svoje poklone, djeca su u zadatak dobila otjerati njegovog vjernog pratitelja Krampusa, koji im je svojom pojavom nastojao utjerati strah u kosti. Izmolivši „Oče naš“, mališani su zadatak uspješno odradili i započela je podjela slatkih paketa koje je već tradicionalno darovao Grad Pregrada.
U duhovnomDSC_0015 dijelu programa „Adventa na Vinagori“ svetu misu predvodio je vlč. Milan Dančuo iz Zagreba, suradnik Glasnika Majke Božje Vinagorske, koji je na poseban način vezan uz Vinagoru. Naime, u njegovoj je rodnoj župi djelovao vlč. Franjo Žnidarec, rodom iz Vinagore, a zahvaljujući njemu, za Vinagoru je čuo već kao dječak. U svojoj interaktivnoj subotnjoj propovijedi osvrnuo se na djecu i započeo dijalog s njima, ispitujući ih znaju li tko je sveti Nikola i zašto ga štujemo. Riječi Evanđelja koje govore o pripremi za Isusov dolazak, na način da se ističe kako se „gore moraju sniziti, a doline ispuniti“, djeci je protumačio na jednostaUntitled-15van i razumljiv način, pozvavši djecu, ali i sve okupljene, da smanje svoju oholost, a srca ispune dobrotom.
Adventski sajam u cinktoru crkve ovoga je puta okupio mlade župe Vinagora, pčelare iz Pregrade i Desinića te udrugu „Kostelska žena“. Održano je, već tradicionalno, druženje uz kuhano vino i čaj, a potom je u crkvi započelo čitanje Evanđelja po Luki. Za to vrijeme, vjernici su mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi i klanjati se pred Presvetim Oltarskim Skaramentom.
„Advent na Vinagori“ sa svojim programom nastavlja sljedeće subote, 12. prosinca. Večer uoči blagdana svete Lucije, koja najavljuje veliko svjetlo božićne noći koju vjernici s radošću iščekuju tijekom četiri tjedna pripreme u razdoblju adventa, mladi župe Vinagora pripremaju scenski prikaz života ove svetice. Kako ističe vinagorski župnik, biografije svetaca još su nam u mnogočemu nepoznanica, stoga ovakvi događaji mogu poslužiti kao jednostavan oblik upoznavanja onih iznimnih pojedinaca koji vjernicima moraju biti istinski životni uzori. U16 sati započinje Božićni sajam na kojemu možete nabaviti prigodne božićne čestitke, pšenicu i ostale božićne ukrase te proizvode od meda naših pčelara.

Jelena Jazbec