Advent 15 plak. – kopija

Koncertom zbora mladih „IHTHIS“ u subotu, 28. studenoga, na Vinagori je raspjevano i svečano započela druga po redu manifestacija „Advent na Vinagori“.
Adventski sajam mladih župe Vinagora otvoren je već u poslijepodnevnim satima, a posjetitelje je privukao raznovrsnom ponudom unikatnih, ručno rađenih vjenčića. Mladima su se ubrzo priključile i članice udruge „Kostelska žena“, koje su svoje štandove ukrasile bogatom ponudom rukotvorina i slastica, te udruga pčelara „Medeni“ iz Pregrade.

Svetu misu u 17 sati predvodio je vlč. Anđelko Katanec. U svojoj propovijedi, istaknuo je kako je došašće, za razliku od korizme koja poziva na pokoru, vrijeme u kojem nastojimo poraditi na sebi i obogatiti svoj vjerski život stjecanjem nekih novih navika, kao što su odlazak na mise zornice, molitva svete krunice i ono najvažnije, djela milosrđa prema našim bližnjima. Naime, suvremeni svijet pred svakoga od nas postavlja brojne izazove i ima od nas velika očekivanja, što izaziva pritisak i čovjek se počinje osjećati kao da puno radi, a dobiva malu plaću. Ali ovozemaljska plaća ništavna je u odnosu na onu duhovnu, koju može dati samo Bog. A Bog je drugačiji od nas-njemu su draga i naša najmanja dobra djela. Korak po korak, upravo dobra djela koja nam se čine beznačajnima, oblikuju naš put u raj. Nadalje, vlč. Anđelko je potaknuo obitelji da tijekom adventa svakodnevno barem nakratko ugase mobitele i televizore, te se bez ikakvog ometanja okupe oko stola, zajednički pale svijeće na adventskim vijencima, mole, pjevaju i druže se, jer istinski smisao Božića krije se u zajedništvu.

Nakon svete mise, prigoAdvent 15 1dni adventski koncert izveo je zbor mladih „IHTHIS“ iz Lonjice. Zbor pjesmom predvodi misna slavlja u crkvi Presvetog Srca Isusova u Lonjici, a nastupa i u susjednim župama te sudjeluje na smotrama zborova. Vinagorsku publiku oduševio je izvedbama adventskih pjesama. U nastavku programa župljani su se okrijepili u cinktoru crkve uz kuhano vino i čaj.

U posljednjem dijelu započelo čitanje Evanđelja. Svake subote nakon predviđenog programa čita se jedno Evanđelje od početka do kraja. Ovu, prvu subotu, pročitali smo Ivanovo Evanđelje. Osim mladih župe Vinagora, u čitanju su sudjelovali i gosti iz Lonjice. Za vrijeme čitanja, vjernici mogu pristupiti sakramentu svete ispovijedi te se klanjati pred Presvetim Oltarskim sakramentom.

Sljedeće subote, 5. prosinca, program manifestacije „Advent na Vinagori“ se nastavlja. Osim Adventskog sajma na kojem će sudjelovati mladi župe Vinagora, udruga kostelskih žena i udruga pčelara, nakon svete mise održat će se prigodni dječji recital „Nikoli na dar“. Na recitalu će sudjelovati osnovnoškolci koji će izvesti vlastite pjesme posvećene sv. Nikoli, a nakon toga sv. Nikola darivat će najmlađe.

Jelena Jazbec