Proslavili smo najradosniji blagdan kršćanskoga puka, Božić, kojemu su prethodila četiri tjedna pripreme tijekom vremena došašća. Na Vinagori smo se pripremali kroz četiri subote, u sklopu manifestacije “Advent na Vinagori”, na kojoj su posjetitelji mogli uživati u bogatom kulturom i vjerskom programu.

Vrijeme radosnog iščekivanja obilježile su i mise zornice, koje smo redovito slavili od ponedjeljka do subote u Sopotu, te nedjeljom na Vinagori. O, kako su radosni susreti s Gospodinom u ranim jutarnjim satima, a prepoznao je to lijepi broj vjernika koji je sudjelovao na ovim misnim slavljima.

Povodom proslave Božića, izašao je i novi broj “Glasnika Majke Božje Vinagorske”, u kojem možete čitati o susretu s Gospodinom u jaslama, saznati ponešto o proslavi polnoćke u susjednoj župi Taborsko, a objavljen je i raspored blagoslova obitelji. Ovaj broj donosi i priču o sopotskim trikraljskim zvjezdarima, koji već gotovo 60 godina njeguju običaj obilaženja obitelji večer uoči Tri kralja. S obzirom da smo ušli u novu 2017. godinu, možete čitati i o radovima koji su provedeni u protekloj godini. Donosimo i kratku reportažu s otvorenja II. sinode Zagrebačke nadbiskupije, kao i pregled najvažnijih događanja iz susjednih župa.

Ponovno pokretanje “Glasnika”, nakon što je njegovo izlaženje naglo prekinuto 1945. godine, odlaskom vlč. Ivana Vukine, jedan je od naših najznačajnijih projekata. U njegov nastanak utkano je mnogo truda, ali i mnogo ljubavi, iako znamo da njegova vrijednost možda još nije do kraja prepoznata. No, isto kao što su “Glasnici” vlč. Ivana Vukine za nas danas neizbrisivi svjedok vremena koje je prošlo, najslavnijeg vremena u povijesti Vinagore, tako će i naši “Glasnici”, nadamo se, jednog dana, za 50, 100 ili 200 godina, nekome drugome oživljavati duh ovih vremena, vremena u kojima smo živjeli i stvarali upravo mi. I zato, dok god imamo snage i dobre volje, ma koliko nam bilo teško, potrudit ćemo se pronaći sredstva da bi naš “Glasnik” mogao u tisak, a potom i u vaše domove, čvrsto vjerujući u Božju providnost, i u vas, dobre ljude, koji nam uvijek pomažete.

“Glasnik Majke Božje Vinagorske” možete uzeti u našoj župnoj crkvi na Vinagori, kao i u kapeli u Sopotu. Ponesite ga svojim kućama, starima, osamljenima i bolesnima. Neka i oni, barem preko pisane riječi, osjete duh zajedništva.