Nakon pokladnog vremena, koje je u našu svakodnevicu unijelo šalu, satiru, neozbiljnost, pa čak i ludost, počinje korizma – četrdesetodnevno razdoblje ozbiljnosti, vrijeme posta, molitve i pokore.

Na svetoj misi, svećenik će glave vjernika posipati pepelom, odakle i potječe naziv „Pepelnica“. Zašto baš pepeo? U Starom zavjetu, pepeo je označavao grijeh i ljudsku prolaznost. Vrijeme korizme čiji početak Čista srijeda označava, upravo je razdoblje kada se svaki vjernik na svoj način posvećuje očišćenju od grijeha, kako bi čista i radosna srca na uskrsno jutro mogao dočekati proslavu otajstva naše vjere. Tijekom obreda pepeljenja, vjernik na simboličan način priznaje svoju grešnost, izražava svoje kajanje i ističe svoju spremnost da se popravi i postane nov čovjek.

No, istovremeno, postoji i nešto što nas podsjeća da nas Bog na kajanje ne poziva samo tijekom četrdesetodnevnog razdoblja uoči proslave Uskrsa, nego svakog dana našeg života.

„Obratite se i vjerujte Evanđelju“ ili „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“, riječi su koje će izgovoriti svećenik tijekom obreda pepeljenja i tako svakog vjernika pojedinačno podsjetiti na prolaznost ovozemaljskog života, koja od nas zahtijeva poniznost pred Božjom veličinom, svakodnevno umiranje sebi i ustrajan hod Božjim putem spasenja.

 

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu obavezan je post i nemrs. Post obvezuje one koji su navršili 18. godinu života, do započete 60. godine.

Nemrs obvezuje one koji su navršili 14. godinu života.

Sveta misa i obred pepeljenja u crkvi Majke Božje Vinagorske bit će u 18 sati.