Društvo sv. Elizabete i ove korizme organizira projekt 12-satnog čitanja Biblije u crkvi Majke Božje Vinagorske. Inicijatori projekta su Molitelji Žive krunice Župe sv. Ana iz Lobor.

Svaka župna zajednica sudjeluje u 12-satnom čitanju Svetog Pisma – od 12 do 24 sata.

Zadatak svake osobe koja se dobrovoljno javi jest čitanje Svetog Pisma pola sata naglas. Također, svaka osoba koja čita naglas, mora imati najmanje dva slušača, što bi značilo, da u tih 12 sati čitanja Svetog Pisma naglas, u svakom trenutku u crkvi moraju biti prisutne najmanje tri osobe – jedna osoba koja čita i dvije osobe koje slušaju čitača.

U čitanju Svetog Pisma mogu i pozivaju se sudjelovati SVI, bez obzira na životnu dob. Isto tako, oni koji ne žele sudjelovati u aktivnom čitanju Svetog Pisma, pozivaju se da dođu poslušati Riječ Božju u nekom od termina.

Čitanje Svetog Pisma prekida se u vrijeme slavljenja liturgije – svete mise i pobožnosti križnog puta kroz tjedan, dok se u nedjelju – na Dan Gospodnji, čitanje Svetog Pisma izostavlja u potpunosti.

Projekt počinje na Pepelnicu točno u podne, simbolično, u Župi Petrinja, a završava 27. ožujka točno u ponoć, dakle, večer prije Cvjetnice.

– Pozivamo jedni druge na hrabrost, na ustrajnost te na međusobni poticaj za čitanje i za slušanje Riječi Božje, u nadi da će ona odjeknuti u nama te da će nas, aktivnim čitanjem i slušanjem, zahvatiti Duh Božje Ljubavi i promijeniti sve ono manje dobro u svima nama. Čitanje Svetog Pisma naglas, prožeto je našim zajedničkim nakanama za sve župne zajednice koje će sudjelovati u ovoj aktivnosti, a također – svaka župna zajednica i svaki čitač, slobodan je dodati i svoje osobne nakane, molitve, prošnje i zahvale Gospodinu! – kažu inicijatori projekta.

Ove godine, projekt se provodi na sljedeće nakane:

– za prestanak razornih potresa

– za dobre ljude koji pomažu onima u nevolji

– za prestanak koronavirusa

– za svećenike, za nova svećenička i redovnička zvanja te za sve pokojne svećenike i redovnike/redovnice

– za prestanak rada nedjeljom i praznikom

– za duhovni, pastoralni i materijalni rast i razvoj u našim župnim zajednicama

– da se rode sva začeta djeca i da svi roditelji dočekaju svoje potomstvo

– da stari i nemoćni s ovoga svijeta odlaze okrijepljeni sakramentima pomirenja s Bogom i ljudima te bolesničkog pomazanja

– za mlade – da hrabro navještaju predbračnu čistoću među drugim ljudima te da njeguju svetost sakramenta braka

– za mir i radost u našim obiteljima

Prijavite se!