Svečanom procesijom od kapele sv. Barbare, na Vinagori je započela proslava Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodnje, kada se kršćanski puk spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem, prilikom kojeg ga je narod pozdravljao maslinovim i palminim grančicama.

U spomen na taj događaj, vjernici su na blagoslov donijeli grančice, a uz stihove „Hosana Davidovu Sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, Izraelov Kralju, hosana u visini“, uputili su se u crkvu Majke Božje Vinagorske.

Nakon pročitane Muke po Mateju, velečasni je u svojoj propovijedi govorio o tome kako se svaki vjernik u različitim životnim trenucima može prepoznati u svakome od likova iz Evanđelja. Također je progovorio o važnosti pripreme za Uskrs koja će trajati tijekom cijelog nadolazećeg Velikog tjedna, a odrazit će se u skrušenoj molitvi, pokori i prisustvovanju obredima.

U večernjim satima, započeo je prigodni duhovni program. Molila se pobožnost svete krunice, a zatim i pobožnost križnog puta. Križni put sa svijećama održan je u cinktoru crkve, nakon čega su se vjernici zajednički uputili u crkvu Majke Božje Vinagorske, gdje je održan glazbeni dio programa.

Hrvatsku kulturnu baštinu karakterizira bogatstvo korizmenih napjeva, stoga je novoosnovani vinagorski sekstet pripremio kratak program u kojem su izvedene neke od njih. Radilo se o pjesmama posvećenima Mariji, žalosnoj Majci koja stoji pod križem i gleda svoga raspetoga Sina. Stihovima skladbi „Tužnoj Majci“, „Stala Majka pod raspelom“ i „Gorko cvili Marija“, djevojke su dočarale svu njezinu bol, jad i tugu.

Tu je i pjesma „Sedam svetih žalosti“, na kajkavskom narječju, koja opisuje sedam svetih žalosti Majke Marije: prva, kada su Isusa ulovili, druga, kada su Ga vezali, treća, kada su Ga osudili, četvrta, kada su Ga šibali, peta, kada su Ga okrunili, šesta, kada su Ga raspeli i sedma, kada su Ga proboli.

Korizmeni napjevi oduševili su Vinagorčane, koji su ovime na najljepši način ušli u Veliki tjedan, razdoblje pripreme za najveći blagdan kršćanskoga puka, kada će se na uskrsno jutro u vinagorskoj baroknoj crkvi zaoriti usklik „Gospodin slavno uskrsnu, Na ljudsku sreću beskrajnu, On slavno svrši ljuti boj, Od grijeha spasi narod svoj“.