Završila je četvrta manifestacija „Advent na Vinagori“, a već drugu godinu zaredom zatvorili su je članovi Limene glazbe „Karlo Lugarić“ iz Desinića. U crkvi Majke Bože Vinagorske održali su prigodni koncert adventskih i božićnih skladbi, a svojim izvedbama oduševili su vinagorsku publiku, kojoj su pripremili najljepšu uvertiru u nadolazeće radosne blagdanske dane.

Limena glazba „Karlo Lugarić“ najstarija je društvena organizacija na području općine Desinić. Svoj prvi nastup imala je 1902. godine, na otvorenju obnovljene župne crkve. Nosi ime svog osnivača, učitelja mnogih zagorskih muzikaša i kompozitora, Karla Lugarića. Iako je bio poljoprivrednik bez glazbenog obrazovanja, Lugarić je već s dvadeset godina, točnije 1900. godine, naučio svirati svoj prvi instrument. Od početka glazbenog stvaralaštva pa sve do svoje smrti bio je kapelnik Limene glazbe, a osim desinićke, uvježbavao je limenu glazbu u Tuhlju, Velikoj Horvatskoj, Sutlanskoj Poljani, Vinagori, kao i limenu glazbu Straža.

Inače, program smo, kao i svake subote, započeli svetom misom, a na samom početku djeca su u crkvu unijela Betlehemsko svjetlo mira. U svojoj propovijedi, velečasni se dotaknuo Božića, potaknuvši vjernike da ovih dana svoje misli usmjere na to da se Bog s namjerom utjelovio upravo u malom i neznatnom Nazaretu.

–  Velike stvari u životu dolaze s periferije. Velika znanstvena otkrića nastala su po podrumima, veliki glazbenici počeli su po garažama… I danas velika Božja djela dolaze preko malenih i neznatnih ljudi. I kad se pitamo o budućnosti svijeta, oči ne treba upirati u centre svjetske moći, već u Nazaret, u mali i neznatni Nazaret ma, gdje god on bio. A svatko od nas može biti Nazaret, ukoliko dopustimo da se događaj koji se u njemu dogodio i u nama dogodi: pristati na glas anđela, pristati na Božju ponudu spasenja. Biti spašen, znači bezuvjetno reći Bogu „da“. Po takvom „da“, Bog se u nama rađa,  takav „da“ presudan je za istinski doživljaj Božića. Koliko god bilo važno da i na izvanjski način pokažemo svečano raspoloženje i radost božićnog otajstva, ipak trebamo biti oprezni da nas izvanjsko ne odvrati od onog istinskog unutarnjeg. Božić se mora dogoditi u nama i oko nas. Činimo li mir i dobro oko sebe, tek tada će biti pravi Božić, blagdan radosti, mira i ljubavi. A Božić nam je na vratima, već sutra navečer zapjevat ćemo „Slava Bogu na visini“, pjevat ćemo radosne božićne pjesme koje redom govore o otajstvu rođenja Boga i čovjeka, malog betlehemskog djeteta, kasnije nazvanog Isus iz Nazareta, našeg spasitelja i otkupitelja – zaključio je velečasni.

Kao i svake subote, posjetitelji su na Božićnom sajmu mogli nabaviti prigodne ukrase i suvenire, kalendare i domaće proizvode, a zadržali su se i na prigodnom druženju uz kuhano vino i čaj.

 

Kroz protekle četiri adventske subote, svojim smo duhovnim, kulturnim i zabavnim programom nastojali svojim posjetiteljima uljepšati ovo jedinstveno vrijeme priprave za najradosniji blagdan kršćanskoga puka.

Hvala svima koji su na bilo koji način pružili podršku organizaciji četvrte manifestacije „Advent na Vinagori“.

Posebno hvala izvođačima i zborovima koji su nam svojim pjevanjem uljepšavali subote na Vinagori: KUD „Sveta Ana – Vučjak“ iz Karlovca, zbor mladih iz Župe Sveti Križ Začretje, Bogoslovski Ben(d) Sirah, KUD „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica, zbor mladih iz Župe Veliko Trgovišće i Limena glazbe „Karlo Lugarić“ iz Desinića.

Hvala i našim propovjednicima, vlč. Zlatku Pavetiću iz Župe Sveti Križ Začretje i vlč. Josipu Čuligu iz Župe Veliko Trgovišće.

Hvala i svima vama koji ste redovito bili dio ovogodišnjeg „Adventa na Vinagori“, te se nadamo da se vidimo i dogodine.

Slijedi nam još jedan važan događaj, tradicionalni Božićno – novogodišnji koncert, o čemu ćemo uskoro pisati opširnije…