U subotu, 26. svibnja, župljani župa Marinci i Vinagora hodočastili su Majci Božjoj na Svete Gore u susjednu Sloveniju. Pješaci su se okupili u osam sati i krenuli u svoj šestosatni pohod preko Zbilja, Velike Horvatske, Kumrovca, pa stazom križnog puta sve do uspona na 527 metara visoki brijeg, nazvan Svete Gore, odakle seže pogled na Hrvatsko zagorje, a na kojem se nalaze četiri kapele i jedna crkva: Lurdska kapela, kapela sv. Sebastijana i Fabijana, kapela sv. Jurja, kapela sv. Martina i Marijina crkva, posvećena njezinu rođenju.

Nakon odmora i okrjepe uz roštilj, naši hodočasnici su izmolili prvu večernju od svetkovine Presvetoga Trojstva, u zajedništvu sa slovenskim hodočasnicima. Ta posljednja subota u mjesecu bila je, naime, dan za Magnificat u tom marijanskom svetištu, pa se okupilo stotinjak slovenskih hodočasnika, a sudjelovao je i celjski biskup dr. Stanislav Lipovšek.

Misno slavlje za hodočasnike iz Pregradsko – tuheljskog dekanata, kojih se okupilo oko 200, predvodio je naš domaći župnik, vlč. Dragec Gereci, koji se osvrnuo na dar zajedništva koje se osjećalo u trenucima kada su slovenski i hrvatski hodočasnici zapjevali Marijin hvalospjev „Veliča“ (lat. Magnificat).

Uz pjevanje marijanskih pjesama, vjernici su se na kraju svete mise već tradicionalno uputili oko oltara, a zatim se zadržali na prigodnom druženju koje je organizirala Župa sv. Peter pod Svetim gorami.