Prvog dana nove godine ponovno smo se okupili u Svetištu Majke Božje Vinagorske, na jubilarnom petom Božićnom koncertu. Glazbeni program otvorila je naša župljanka Milena Kostanjšek, s autorskom pjesmom “Majko Božja Vinagorska”, koju je premijerno izvela prije dvije godine, također na Božićnom koncertu.
Tradicionalno, imali smo i nekoliko obiteljskih glazbenih brojeva. Pjevale su nam sestre Lana i Lorena Hlupić iz Male Gore, uz glazbenu pratnju oca Ivice, dok su nam sestre Danijela i Martina Bat iz Sopota svirale. Bile su tu i naše rado viđene gošće, sestre Dora i Nikolina Topolovec iz Laza Stubičkog, članice KUD-a Laz, koje pohađaju Osnovnu glazbenu školu Marija Bistrica, kao i članovi jedne od najpoznatijih zagorskih glazbenih obitelji – Sandra, Luka i Marko Halužan iz Desinića.
Po prvi puta, na našem su Božićnom koncertu nastupili i inozemni gosti – brat i sestra Gluhak iz Austrije. Magdalena je svirala flautu, a Jakob, koji se trenutno priprema za svjetsko glazbeno natjecanje u Kini, harmoniku.
Iz Miljane su nam stigle Karla Lojen i Melanija Šlogar, koje su svojim pjevačkim izvedbama osvojile srca vinagorske publike. Nastupila je i naša Vinagorčanka Karla Bosnar, a Milena Kostanjšek je izvela još dvije skladbe, u pratnji Dijane Stefanović i Franje Kaučića.
Posebno iznenađenje večeri bili su Trikraljski zvezdari iz Sopota, koji su u crkvu ušli odjeveni u svoje ruho koje oblače prilikom ophoda kuća uoči svetkovine Tri kralja, noseći svoju zvijezdu, koja je stara koliko i njihova tradicija – više od pola stoljeća. Crkvom Majke Božje Vinagorske zaorila se pjesma “Dobar večer, krstijani”, koja se tradicionalno pjeva prilikom ophoda, ispred prozora kuća koje se obilaze.
Na kraju programa svi su izvođači zajednički izveli pjesmu “Narodi nam se”, a potom se, zajedno s brojnim posjetiteljima koncerta, uputili na terasu samostana, odakle se pružao najljepši pogled na vatromet ponad crkve Majke Božje Vinagorske. Bilo je tu i kuhanog vina i čaja za posjetitelje, a za izvođače i prigodna zakuska, pa je novogodišnje druženje na Vinagori potrajalo do kasnih sati.