Župljani župa Marinci i Vinagora od 29. do 31. ožujka bili su na korizmenom hodočašću u Međugorju. Po dolasku, u jutarnjim satima, krenuli smo na Križevac, 520 metara visoko brdo iznad Međugorja, gdje smo molili pobožnost križnog puta bl. Alojzija Stepinca, s nakanom za njegovo što skorije proglašenje svetim. A s obzirom na to da su župljani naših dviju župa koji nisu bili na hodočašću, u subotu tijekom cijelog dana molili za nerođene i prestanak pobačaja u kapeli Opće bolnice Bračak i bolnice hrvatskih veterana, u sklopu korizmene kampanje inicijative „40 dana za život“, molili smo i mi na tu nakanu.

Nakon pobožnosti svete krunice, sudjelovali smo na svetoj misi, a subotnji je dan završio euharistijskim klanjanjem u ispunjenoj župnoj crkvi sv. Jakova.

U nedjelju ujutro, moleći radosna i žalosna otajstva svete krunice, uputili smo se na Brdo ukazanja, koje se nalazi nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo. Ondje smo Gospi uputili svoje osobne molitve, ali i zajedničke nakane. Molili smo posebno za naše obitelji te svećenička i redovnička zvanja.

Sudjelovali smo na svetoj misi u župnoj crkvi, a onda se oprostili od Međugorja, jednog od najvećih svjetskih molitvenih središta, u koje smo, baš kao i na tisuće drugih vjernika, u ovo korizmeno vrijeme pokore, molitve i posta, došli susresti Isusa u njegovoj Muci i Gospu koja poziva na mir i obraćenje.

Po povratku smo posjetili Svetište Majke Božje Lurdske u Vepricu, u Splitsko – makarskoj nadbiskupiji, koje je podigao splitsko – makarski pomoćni biskup Juraj Carić 1908. godine. On je preuredio prirodnu spilju, u nju postavio Gospin kip i oltar. Spilju je blagoslovio na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 1909., kako piše na ploči pored spilje. U Svetištu se obavljaju sve pobožnosti kao i u Lurdu: ispovijedanje, krunica, križni put, misa, večernja procesija sa svijećama, procesija sa Svetotajstvom, blagoslov bolesnika…

S obzirom na to da je pred nama bio dugačak put, vrijeme u autobusu odlučili smo posvetiti osluškivanju žive Riječi našeg Gospodina Isusa Krista. Čitajući Evanđelje, podsjetili smo se što to od nas Gospodin traži ne samo tijekom hodočašća, već u svakom danu našeg života.