Počeo je advent, vrijeme u kojem se vjernici intenzivno pripremaju za proslavu rođenja Spasitelja Svijeta. Jubilarnu petu godinu zaredom u Svetištu Majke Božje Vinagorske odvija se manifestacija „Advent na Vinagori“, čiji je cilj kroz  prigodni duhovni i kulturni sadržaj vjernicima omogućiti da ovo predbožićno vrijeme, uz redovito okupljanje na svetim misama zornicama, provedu u zajedništvu, kroz četiri subotnja adventska predvečerja.

Ovogodišnja manifestacija započela je kraj kapele sv. Barbare, zaštitnice kuburaša čiji se spomendan slavi 4. prosinca. Članovi Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“ upravo su zato prvu subotu manifestacije odabrali za blagoslov svoje nove zastave, a koji su svojim pjevanjem uveličali članice i članovi Kulturno – umjetničkog društva Horvatska iz Velike Horvatske.

Nakon pucnjave kuburaša, vjernici su se uputili u crkvu Majke Božje Vinagorske, gdje je proslavljena sveta misa, a zatim je KUD Horvatska izveo prigodni program pod nazivom „Pozdrav Mariji“. Tradicionalno, po završetku kulturnog programa, vjernici su se uputili na terasu samostana, gdje su se mogli poslužiti čajem i kuhanim vinom.

Ovo kulturno – umjetničko društvo   na području općine Desinić djeluje od 2006. godine, a počiva na tradiciji kulturnog društva koje je ondje djelovalo tridesetih godina prošlog stoljeća. Okuplja 50-ak članova u tri skupine – folklorna sekcija, tamburaški sastav i sekcija za očuvanje tradicijskih običaja. Članovi redovito nastupaju na misnim slavljima, županijskim i regionalnim smotrama i eko – etno priredbama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

 

Iduće subote, u sklopu manifestacije „Advent na Vinagori“, nakon svete mise u 17 sati, bit će podjela poklona za najmlađe.