Uskrsni ponedjeljak članovi 15 kuburaških udruga proveli su na Vinagori, gdje su se okupili na tradicionalnom trećem po redu Zavjetnom hodočašću kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Tradicija pucanja u Hrvatskom je zagorju stara gotovo 500 godina, a pet stoljeća Majci Božjoj na slikovit vinagorski breg hodočaste i vjernici iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije.

Kuburaši su se najprije okupili podno zidina barokne crkve, gdje su gromoglasnim pucnjevima označili početak velikog slavlja. Zatim su se uputili do kapelice sv. Barbare, svoje drage zaštitnice, odakle su u velikoj procesiji, zajedno s okupljenim vjernicima, krenuli prema crkvi. Kuburaši, članovi „Kostelske pištole – Keglevićeve straže“ iz Kostela u procesiji su nosili tron Majke Božje Vinagorske. Uz pratnju Vinagorske limene glazbe, bregom su se orile uskrsne pjesme, sve do ulaska u crkvu, gdje je svečano misno slavlje predvodio mons. Vlado Košić, sisački biskup. On je u svojoj propovijedi progovorio o radosti koju Uskrs budi u srcima kršćanskog puka.

– Isus je doista uskrsnuo i mi smo tome svjedoci. I to je jedna novost života. Ovo je blagdan nade i radosti, a međusobno si čestitamo jer želimo da ta novost zahvati sve nas. Okupili smo se na prekrasnoj Vinagori kao apostoli koje je Isus pozvao po ženama. Kada sam bio prvi puta ovdje, prije više od deset godina, rekao sam da je to hrvatska Švicarska. Bog kao da nam i prirodom želi pokazati da je On donositelj života, a ne smrti. No, sva ta ljepota krajolika može biti samo znak unutarnjeg sadržaja koji slavimo za Uskrs – rekao je biskup Košić.

Osvrnuo se i na višestoljetnu tradiciju uskrsnog pucanja, čija je koljevka upravo Hrvatsko zagorje.

– Kada je Isus uskrsnuo, naviješta Evanđelje, dogodio se potres, a tako i nama kuburaši donose potres i pozivaju nas da razmislimo i probudimo se u duši. A zašto nas treba buditi? Da bismo mogli prihvatiti istinu da je Isus Kralj života i da vlada u vijeke vijekova. Isus je danas živ među nama, i to svima nama koji smo ovdje daje neizmjernu snagu – istaknuo je.

S obzirom na to da se žitelji vinagorskog kraja stoljećima utječu svojoj nebeskoj zaštitnici, voljenoj Majci Božjoj Vinagorskoj, koja pruža snagu u danima očaja i tuge, i blagoslivlja u danima beskrajne sreće i životnog zadovoljstva, biskup Košić nije mogao zaobići njezin lik i nezamjenjivu ulogu koju ona ima u čitavom životu Sina Božjeg.

– Djevica Marija s Isusom je proživjela najradosnije trenutke života, ali je čvrsto uz Njega stajala i u onim tamnim trenucima križnog puta i raspeća, kada je njezino srce bilo probodeno mačem neizmjerne žalosti. Marija je živjela taj trenutak teške žalosti, ali je u sebi njegovala vjeru, svjesna da je ono što se njoj čini nemoguće, Bogu moguće. Znala je da Isus ne može biti poražen i upravo je ona među prvima doživjela radost uskrsnuća – rekao je biskup.

Osvrnuo se i na sve brojnije odlaske mladih iz domovine, nastojeći potaknuti vjernike da se mole da i u obiteljima bude prisutna pobjeda života te da se mladi ne boje zasnovati obitelji.

– Molimo za naš hrvatski narod, našu budućnost i ovu župu, da svima nama Isus pokaže put života i pobjede – zaključio je biskup Košić.

Na svečanom misnom slavlju, uz domaćeg župnika vlč. Dragutina Gerecija, sudjelovali su i bivši vinagorski župnici, vlč. Josip Belavić i vlč. Ivan Bogdanović, župnik susjedne Župe sv. Jurja mučenika iz Desinića, vlč. Franjo Mezak, fra Gordan Propadalo iz Klanjca i vlč. Josip Horvat.

Po završetku svete mise, vjernici su tradicionalno obišli oko oltara, a zatim se uputili na prigodno druženje s kuburašima, čiji su pucnjevi tijekom cijelog poslijepodneva odzvanjali vinagorskim bregom.

Majci Božjoj Vinagorskoj hodočastili su članovi sljedećih kuburaških udruga: „Desinićka kubura“, „Stara kubura“ Stipernica, „Sloga“ Stipernica, „Taborska kubura“, „Munja“ Tuhelj, „Sveti Petar“ Brezno, „Kostelska pištola – Keglevićeva straža“, „Sveti Leonard“ Pregrada, „Sveti Vid“ Klenovec, „Složna kubura“ Pregrada, „Sveti Pavao“ Prišlin, „Kubure“ Mala Erpenja, „Sveti Martin“ Sutlanska Poljana, „Ban Toma Erdody“ Kačkovec, „Grof Keglević“ Pregrada i „Vinagorska kubura“, kao i članovi DVD-a Laz.