U nedjelju, 29. rujna, u kapeli sv. Mihaela u Sopotu, proslavili smo svetkovinu svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Na svetoj je misi pjevao župni zbor, a proslavu su svojim pucanjem uveličali članovi Kuburaškog društva “Vinagorska kubura“.

– Sveto pismo i crkvena tradicija razlikuju dva aspekta. Anđeo je stvorenje koje je cijelim svojim bićem usmjereno prema Bogu. Tako sva tri imena arkanđela završavaju riječju “El“, koja znači “Bog“. Bog je upisan u njihovim imenima i njihovoj prirodi. Tako se objašnjava drugi aspekt koji karakterizira anđele: oni su Božji glasnici. Boga donose ljudima, otvaraju nebo i zemlju, i zato što su tako blizu Bogu, mogu biti vrlo blizu čovjeku. Anđeli ljudima govore ono što se tiče njihovog istinskog postojanja. Oni vraćaju čovjeka natrag k sebi, u ime Božje ga dotiču. U tom smislu i mi trebamo biti anđeli jedni prema drugima – anđeli koji odvraćaju od pogrešnih puteva i uvijek ih iznova usmjeravaju prema Bogu. Da bi nam sve to postalo jasnije, pogledajmo sliku i kipove ovdje na našem oltaru trojice arkanđela, čiju svetkovinu danas slavimo. U sredini na velikoj slici je Mihael. Sveto Pismo ga spominje u Danijelovoj knjizi, Judinoj poslanici i Knjizi Otkrivenja. Dvije su njegove uloge: On brani Božju isključivost pred zmajem, starom zmijom, sotonom, đavlom, vragom, koji se sve vrijeme, od kada ga je Mihael pobijedio, trudi zavesti ljude, povjerovati da Bog treba nestati iz njihova života, trudi se zavesti ljude da oni sami postanu važni, trudi se uvjeriti nas kako Bog ometa našu slobodu i zbog toga ga se moramo riješiti, odstraniti iz svoga života. Nažalost, možemo se složiti da itekako u ovo naše vrijeme uspijeva u tome. A Mihaelova uloga je da brani Božji narod, da brani vjeru koja je u nama. Vjera u Boga čuva čovjeka u svim njegovim krhkostima i nedostacima. Ali dužnost je i nas kršćana, kao Božjih ljudi, da u svijetu napravimo mjesta za Boga, da se suočimo s poricanjem Boga i branimo čovjekovo dostojanstvo – istaknuo je domaći župnik u svojoj propovijedi.

Na kraju svete mise, vjernici su se tradicionalno uputili oko oltara, a ispred crkve je održano i prigodno druženje uz glazbu, piće i kolače koje su pripremili mještani Sopota, Pavlovca i Višnjevca.