Na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela u utorak, 29. rujna, proslavili smo tradicionalno proštenje u kapeli sv. Mihaela u Sopotu. Misno slavlje predvodio je domaći župnik, a pjevao je Zbor mladih Društva sv. Elizabete.

– Dok smo na zemaljskom putu, smijemo se nadati, smijemo vjerovati, smijemo moliti pomoć svojih anđela čuvara, osobito arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Mihael nam je potreban gotovo svakoga trenutka, kako bismo i mi mogli zametnuti boj s grijehom, sa sotonom koji nas na grijeh navodi. Zato imajmo pouzdanja u Božju moć, u Božju svemoć, u Božjeg poslanika sv. Mihaela, da nam da snage na ovozemaljskom putu. Molimo i Gabrijela, da nam svojom snagom pomogne shvaćati Božju riječ. On je bio prisutan kada je Marija izrekla svoje „da“, iako nije potpuno razumjela što se ima dogoditi. Prihvatila je Božji poziv preko arkanđela Gabrijela i rekla „Neka mi bude po Riječi Tvojoj“. Arkanđeo Gabrijel može nam pomoći u prihvaćanju Božje Riječi, u vježbanju svoje poniznosti i vjerničke odanosti. Imamo potrebu i svakodnevno moliti se sv. Rafaelu, da nas čuva od svake bolesti, osobito ovih zadnjih mjeseci kada smo i sami izloženi jednoj bolesti o kojoj nitko ne zna gotovo ništa. Kako je to učinio s Tobijom, kada mu je skinuo ljuske s očiju i mogao je ponovno progledati, molimo i mi sv. Rafaela da nam skine „ljuske“ s očiju da vidimo dobra Božja djela i ljepotu Božjeg stvaranja, a još više da skine ljuske s našeg srca, kako bi ono bilo otvoreno za svakog čovjeka, ali najprije za Boga – istaknuo je velečasni u svojoj propovijedi.

Sopotsko proštenje i ove su godine svojim gromoglasnim pucanjem uveličali članovi Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“.