Vinagoru su na Spasovo, u četvrtak, 10. svibnja, pohodili nesvakidašnji hodočasnici – grupa od pedesetak hodočasnika iz Nizozemske. Pri dolasku su ih gromoglasnim pucnjevima dočekali članovi Kuburaškog društva “Vinagorska kubura” i pripremili, za njih, vrlo zanimljiv i poseban doček. Zatim su se uputili u crkvu Majke Božje Vinagorske, gdje su ukratko čuli o povijesti Župe i Svetišta Majke Božje Vinagorske. Svetu misu slavili su na svome jeziku, što je svakako bilo neobično za župljane koji su se pridružili hodočasničkom slavlju. Na naše iznenađenje, otpjevali su i dvije pjesme na hrvatskom jeziku – “Krist na žalu” i “Kraljice neba”, kako bi i na taj način pokazali poštovanje prema svom dugogodišnjem pastoralnom suradniku g. Ivanu Kantociju, inicijatoru ovog hodočašća.

Na koncu misnog slavlja, pred slikom bl. Alojzija Stepinca izmolili su molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija, a zatim kao pravi Marijini hodočasnici obišli oko oltara moleći zagovor i zaštitu naše nebeske Majke.

Po završetku svete mise, nastavljeno je druženje s kuburašima, čiji su ih pucnjevi toliko očarali, da su neki od njih i sami poželjeli zapucati. Nakon uživanja u sunčanom danu i pogledu s vinagorskog brega, zajedništvo se nastavilo ručkom u vatrogasnom domu.

Ovo hodočašće organizirano je na inicijativu domaćeg sina, Pregračana s nizozemskom adresom, g. Ivana Kantocija, koji je, kao što je već spomenuto, pastoralni suradnik u tamošnjoj župi, a hodočašće u Hrvatsku planirao je pune dvije godine. Nizozemski hodočasnici su, uz Vinagoru, posjetili Pregradu i Svete Gore u susjednoj Sloveniji.