Iako tužna epizoda zvana COVID-19 još uvijek nije iza nas, sretni smo što smo ove godine Uskrs ipak mogli proslaviti u svojim crkvama, okupljeni kao župna zajednica. Nakon prošlogodišnjeg zatvaranja i slavlja svetih misa bez naroda, bili smo svjesniji blagoslova koje primamo okupljajući se na obredima Svetog vazmenog trodnevlja, a napose dijeleći među sobom radost Kristova uskrsnuća na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, poseban dan za naše Svetište Majke Božje Vinagorske.
A uz proslavu Uskrsa, običaj je da vas u župnim crkvama u Marincima i na Vinagori dočeka novi broj našeg Glasnika, u kojem smo vam i ovog puta pripremili mnoštvo aktualnih tema koje će vam obogatiti ove blagdanske dane. U jeku medijske hajke koja se podigla oko cjepiva protiv COVID-a 19, zavirite u našu rubriku „Aktualno“ i pročitajte znanstveni osvrt na spomenutu temu, koji bi vam mogao pomoći u donošenju odluke o cijepljenju. Uz koronavirus, našu su domovinu prošle godine pogodila i dva velika potresa. Nekoliko sekundi podrhtavanja tla promijenilo je na tisuće života, stoga su se i naše župe uključile u akciju pomoći stradalom području Zagreba i Sisačko – moslavačke županije.
A tijekom obilaska potresom pogođenih područja od strane našeg malog uredništva, nastao je intervju s vlč. Markom Torbarom, mladim župnikom koji je Župu Čučerje preuzeo pet mjeseci nakon razornog potresa, te Smiljanom Kukoleča iz Majskih Poljana, čija je kuća oštećena u potresu. Uz naše ustaljene rubrike „Život župe i svetišta“, „Susjedne župe“, „Naša društva“, u prigodnoj uskrsnoj rubrici mr. Tomislav Hačko pojašnjava zašto se Uskrs ne slavi uvijek na isti datum, dok vlč. Renato Belčić donosi dojmljivu uskrsnu meditaciju.
Uživajte u iščitavanju naših stranica, a već za manje od mjesec dana, opet ćemo vas pozivati na našu Vinagoru, jer prvog dana rascvjetanog svibnja, Marijinog mjeseca, u našem Svetištu počinju svibanjske pobožnosti.
GLASNIK UZMITE U NAŠOJ ŽUPNOJ CRKVI ILI KAPELI U SOPOTU.