Dragi čitatelji!

„Evo Vam sada ‘GLAS SA VINAGORE’, koji Vam nosi mile glasove o zlatnom zavičaju, vesele vijesti o domaćem kraju i srdačni pozdrav Majke Božje Vinagorske!“ Te je riječi u srpnju 1932. godine zapisao vlč. Ivan Vukina, u prvom broju „Glasa sa Vinagore“, vjesnika župe i svetišta Majke Božje Vinagorske. Izdavanje lista naprasno je, iz svima dobro poznatih okolnosti, prekinuto 1945. godine, da bi, nakon pune 83 godine, „Glasnik Majke Božje Vinagorske“ ponovno izašao u novom, osuvremenjenom ruhu, ali čvrsto postavljen na temeljima Vukininog „Glasnika“, koji je vijesti s vinagorskog brega širio diljem svijeta, posebice među iseljenicima.

Prvi „Glasnik u boji“, kako smo ga od milja nazvali, izašao je tako u travnju 2015,. što znači da upravo u ovoj izazovnoj godini obilježavamo svojih velikih pet godina izlaženja Glasnika. Kažem velikih, jer unatoč tome što u odnosu na tradiciju nekih drugih vjerskih listova, to možda zvuči malo, gledajući naše prilike, opustošene brege, mlade koji u potrazi za boljim životom napuštaju svoj rodni kraj i činjenice da svakodnevna borba za egzistenciju ostavlja tako malo vremena za kulturu i onu ljepšu stranu života, to zaista jest veliki broj. Ovo je dvadeseti broj „Glasnika“ kreiran od strane našeg malog uredništva, i u svakome od njih nastojali smo donijeti nove pobudne tekstove, razgovore s ljudima čiji vam život može biti inspiracija, ali smo istovremeno vrijedno bilježili sve događaje naše župe i Svetišta. Sretni smo i ponosni što i današnji „Glasnik“ nadilazi granice Lijepe Naše, pa se, između ostaloga, šalje u Švedsku, Nizozemsku i Kanadu, a naša vinagorska župa polako postaje po njemu prepoznata i diljem naše domovine. To potvrđuju i riječi jednog biskupa koji mi je nakon razgovora za naš list, rekao ovo – Plodovi rada sviju vas nadilaze mogućnosti vaše župe.

A kako i ne bi, kad je uz nas Bog, a Njemu ništa nije nemoguće! Vodit će nas On i dalje, čvrsto vjerujemo, i još će se mnogo stranica ispisati s ovog našeg vinagorskog brega. Za kraj ću posuditi još nekoliko riječi vlč. Ivana Vukine: „Dragi Vinagorčani, u teška ova vremena, sjećajte se često na nebesku svoju majku, na zaštitnicu svoju i svoje župe, Majku Božju Vinagorsku. Nju zazivajte u pomoć, njoj se utješite i ona će vam rado i u svijetu biti na pomoć.“