Jubilarno peto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj na Uskrsni je ponedjeljak okupilo članove 15 kuburaških udruga, kao i brojne hodočasnike koji su sunčani proljetni dan odlučili provesti na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca, Vinagori. Program je započeo pucanjem kuburaša, nakon čega je uslijedila procesija s tronom Majke Božje Vinagorske od kapele sv. Barbare do župne crkve, gdje je, u cinktoru, svetu misu predvodio mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, u koncelebraciji sa svećenicima dekanata. Progovarajući o vjeri u Isusovo uskrsnuće, mons. Jezerinac se osvrnuo i na izazove s kojima se kršćani susreću u suvremenom svijetu, pozivajući okupljene hodočasnike da uvijek budu ustrajni svjedoci vjere.
– Ima jedna Poslanica Diognetu iz drugog stoljeća, poganinu koji se interesirao za kršćansku vjeru. Pisac mu piše kako kršćani žive u poganskom svijetu, s poganima, ali se po nečemu od njih razlikuju. Po svom načinu života. Posebno mi se sviđa jedna rečenica u tom pismu – kršćani ne ubijaju nerođenu djecu, za razliku od pogana. To je toliko djelovalo na taj poganski svijet, da su i oni htjeli tako živjeti. Moj hrvatski narode, kada i mi ne bismo ubijali nerođenu djecu, bilo bi nas više. Strašne su antihrvatska i antikršćanska propaganda. Kada sam prije osam godina bio u Kanadi, biskup mi je rekao: “Zapamtite dobro. Slijedi napad na Katoličku Crkvu najprije u Americi, zatim dolazi u Europu i vrlo brzo doći će i u vašu zemlju.“ I kada pratite tisak, nema puno lijepih poruka, uvijek nešto negativno. No, kršćanin neće nasjesti na to. Mi vjerujemo u Kristovo uskrsnuće. Da je Krist uskrsnuo, da je živ među nama, a da bi to posvjedočili, svoj su život dali kršćani prvih stoljeća, ali i brojni drugi mučenici, sve do danas, poput nama svima dragog blaženog Alojzija Stepinca – rekao je mons. Jezerinac, kojemu je domaći župnik uručio i prigodni poklon, s obzirom na to da na Jurjevo, uz imendan, biskup slavi i svoj 80. rođendan.
Na kraju svete mise, hodočasnici su se, kako je to običaj, uputili oko oltara Majke Božje Vinagorske, a tijekom cijelog poslijepodneva na Vinagori je trajalo druženje kuburaša uz zabavni program, u organizaciji Kuburaške udruge “Vinagorska kubura“ i Župe Vinagora.
Na petom Zavjetnom hodočašću kuburaša MBV sudjelovali su članovi sljedećih kuburaških udruga: “Desinićka kubura“, “Poljana Sutlanska“, “Taborska kubura“, “Stara kubura“ i “Sloga“ iz Stipernice, “Sveti Vid“ iz Klenovca, “Grof Keglević“, “Sveti Leonard“ i “Složna kubura“ iz Pregrade, “Sveti Petar“ iz Breznog, Sportsko kuburaško društvo Cigrovec, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“, “Sveti Pavao“ iz Prišlina i “Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića.