U baroknoj crkvi Majke Božje Vinagorske u subotu, 2. prosinca, otvorena je tradicionalna, četvrta po redu manifestacija „Advent na Vinagori“. Prilika je to da se svake subote okupimo na našem bregu i zajednički se pripremamo za dolazak našeg Spasitelja, koji će u liku malenog djeteta u božićnoj noći biti rođen u betlehemskoj štalici.

No, do tog radosnog trenutka preostaje nam upaliti četiri adventske svijeće – svijeću nade, svijeću mira, svijeću radosti i svijeću ljubavi. Upaliti ih, ali ne samo na stolu prilikom nedjeljnog ručka, nego i u vlastitom srcu.

Približavanje Bogu

Da bismo rasplamsali taj žar u svome srcu, potrebno je približiti se Bogu. Približavati se svakoga dana, a na poseban način upravo u narednim tjednima, u vrijeme došašća. Redoviti odlasci na zornicu, božićna ispovijed, pjevanje adventskih pjesama, sve su to načini na koje možemo još dublje izgrađivati svoj odnos s Gospodinom, ali najvažnije od svega, je zajedništvo s našom braćom u Kristu. I zato je ovaj „Advent na Vinagori“ dar svima vama, da u bogatstvu ovog našeg duhovnog i kulturnog programa odaberete nešto što će i vas približiti Bogu, bila to ispovijed, klanjanje, čitanje Evanđelja ili nešto drugo. Istovremeno, nismo zaboravili niti na onu drugu, društvenu dimenziju, pa ćete tako svake subote moći uživati i u raznolikom kulturno – zabavnom programu.

Tako nam ove subote dolazi sveti Nikola, koji će darivati naše mališane, ali pritom će i sam primiti veliki dar – naime, naši su najmlađi vrijedno pisali pjesmice posvećene svom omiljenom svecu, a sve će one biti pročitane sljedeće subote, u sklopu trećeg po redu Dječjeg recitala „Nikoli na dar“.

Treću subotu, nakon velike božićne ispovijedi, adventski koncert izvest će KUD „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica, dok će nas svojim Božićnim koncertom četvrte subote počastiti Limena glazba iz Desinića.

Nakon službenog dijela programa, svake subote na terasi samostana bit će prilika za druženje uz kuhano vino i čaj, a u cinktoru crkve održava se Adventski sajam, na kojem možete pronaći prigodne poklone i suvenire, ali i domaće proizvode – zimnicu, med i sl.

Prva subota

Prve subote „Adventa na Vinagori“ koncert je održao KUD „Sveta Ana – Vučjak“ iz Karlovca. Članovi Društva okupljaju se i djeluju u četiri sekcije: folklornoj, dječjoj, tamburaškoj i izvorno-vokalnoj, a postigli su zapažene rezultate na Županijskoj smotri folklora te su predstavljali Karlovačku županiju i svoj kraj na vodećim hrvatskim smotrama: Vinkovačkim jesenima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Đakovačkim vezovima, Metkoviću, Kutini, Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, Ljetu Valpovačkom, Voloderskim jesenima, Miholjačkom sijelu, Otočcu i drugdje diljem Hrvatske.

Društvo je također dostojno predstavilo svoj kraj na gostovanju u Njemačkoj, Sloveniji, Makedoniji te Bosni i Hercegovini. U crkvi Majke Božje Vinagorske KUD „Sveta Ana“ izveo je koncert prigodnih adventskih i narodnih pjesama.

Kao i svake subote, prije kulturnog programa proslavljena je sveta misa koju je predvodio vlč. Zlatko Pavetić, upravitelj Župe Uzvišenja Svetog Križa iz Svetog Križa Začretja, a pjevao je zbor mladih, također iz Začretja. Na adventskom sajmu posjetitelji su mogli nabaviti adventske vijence, koji su i blagoslovljeni, a „Advent na Vinagori“ je završio ugodnim druženjem na terasi samostana, uz kuhano vino i čaj.