Na spomendan Imena Marijina 12. rujna proslavili smo spomen posvete župne crkve Majke Božje Vinagorske. Nju je 1713. godine posvetio senjski biskup Adam Rattkay.

Proslavu su, prema tradiciji, uveličali članovi Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“ koji su svojim gromoglasnim pucnjevima označili početak slavlja, a svetu je misu predvodio domaći župnik.

– Da biskup Adam Rattkay nije posvetio ovu crkvu, ona bi ostala samo jedna lijepa zgrada na ovom bregu. Ona je sada mjesto na kojem se možemo prepustiti Božjem pogledu, znajući da je Bog ovdje stvarno prisutan, da može dotaknuti naše srce, da može promijeniti naš život, da od nas grešnika može učiniti dobre i sretne ljude, mjesto na kojem se osjećamo posebno. Ako je u njoj prisutan Isus Krist pod prilikama kruha i vina, onda crkva više nije obična i lijepa zgrada, već ona postaje hram, mjesto gdje Bogu predajemo svoje grijehe i svoje teškoće, ali i zahvaljujemo za svako dobro koje od njega u životu primamo – istaknuo je velečasni u svojoj propovijedi.

Na svetoj je misi pjevao Zbor mladih Društva sv. Elizabete, a po običaju, na kraju svete mise vjernici su obišli oltar Majke Božje Vinagorske.