Prije godinu dana, 17. studenoga 2019. godine, na Vinagori je nakon 74 godine obnovljen rad Društva sv. Elizabete. Članice Društva stoga su ove godine po prvi puta nakon 1945. organizirale veliku proslavu blagdana svoje svetice zaštitnice, Elizabete Ugarske.

Proslavi je prethodila bogata trodnevna duhovna priprava, pa su se tako u subotu, 14. studenoga, okupile u crkvi Majke Božje Vinagorske, gdje su proslavile svetu misu i blagdan sv. Nikole Tavelića, mučenika i prvog hrvatskog sveca. Na kraju svete mise, Zbor mladih DsE po prvi je puta izveo pjesmu posvećenu sv. Elizabeti. Prvi dan trodnevne priprave nastavljen je molitvom radosnih otajstava svete krunice i Litanija sv. Elizabete Ugarske.

Idućeg dana, 15. studenoga, duhovnu obnovu za članice predvodio je fra Anto Barišić, kapelan u Klanjcu. Fra Ante je na poseban način govorio o vjeri, važnosti svete mise, molitve i svete ispovijed te svakodnevnog osluškivanja Riječi Božje. Osvrnuo se i na život sv. Elizabete Ugarske, nazvavši je ženom ljubavi i milosrđa. Nakon sakramenta pomirenja, proslavljena je sveta misa.

Večer uoči blagdana, u ponedjeljak, 16. studenoga, članice Društva su se okupile na svetoj misi i euharistijskom klanjanju, tijekom kojeg su također promišljale o životu sv. Elizabete, s posebnim naglaskom na njezin molitveni život te istovremenu zauzetu i nesebičnu brigu za siromašne, nemoćne i bolesne.

Bila je to najljepša priprava za blagdan sv. Elizabete Ugarske, u utorak, 17. studenoga.

– Sveta Elizabeta Ugarska bila je žena koja je iz jedne životne krajnosti, prešla u drugu i doista joj je trebala velika vjera, povjerenje u Boga i spoznaja da nas nakon ovozemaljskog života čeka nešto drugo, veće, ljepše, ljudskim rječnikom neopisivo, ljudskim umom nezamislivo. Samo tako, mogla je ostaviti kraljevske palače, svoju krunu, prodati sve, otvoriti ubožnice i u bolesnima, nemoćnima i ubogima gledati Isusa Krista. Tako je to činila sv. Elizabeta i postala primjer mnogima, koji su na primjeru njezina života odlučili činiti to isto – rekao je župnik u svojoj propovijedi.

Po završetku svete mise, ispred trona Majke Božje Vinagorske u cinktoru crkve, upaljeni su lampioni u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata.

Kao i prošle godine, na blagdan sv. Elizabete održana je i izborna skupština Društva. S obzirom na to da je 2019. izabrano privremeno vodstvo Društva na godinu dana, sedamnaest prisutnih članica s pravom glasa sada je biralo novo vodstvo, na četverogodišnji mandat.

Za predsjednicu DsE ponovno je izabrana Jelena Jazbec, a za njezinu zamjenicu Vesna Vešligaj. Funkciju blagajnice i dalje će obnašati Pavica Kamenski, za tajnicu je izabrana Anita Hlupić, a za članice Upravnog odbora Anica Cobović kao predstavnica Župe Marinci i Jožica Horvat kao predstavnica Župe Vinagora.

Predsjednica je zahvalila članicama na ponovno ukazanom povjerenju.

–  Bilo mi je jako lijepo raditi s vama proteklih godinu dana i dokle god smo ovako složne, mislim da možemo raditi još bolje i više i pokrenuti još mnogo toga, uz Božju pomoć i zagovor naše nebeske zaštitnice – poručila je.

Punoljetne članice Društva na skupštini su potpisale pristupnice, koje će im svečano biti uručene na proslavi blagdana sv. Barbare.

 

VRIJEDILO JE TADA, VRIJEDI I DANAS!

„Majke, kao najmoćnije i najvažnije za odgoj novog pokoljenja, izjavljujemo danas svoju vjeru, svoju odanost i svoju ljubav prema Bogu i prema našem narodu! Hoćemo da u ova teška vremena okupimo i organiziramo katoličke majke, da rade, da se bore i da djecu odgajaju za Boga i za naš hrvatski narod! I zato nek se danas vidi, nek se dalje širi naše djelo i naša ljubav, naše oduševljenje za svetu vjeru katoličku! Digle smo se mi majke, mi žene vinagorske župe i ovoga kraja, da se organiziramo u katolička društva, da radimo za svetu našu vjeru i za sretnu budućnost našeg naroda! Pozivamo i sve žene, sve majke u našoj domovini, da se slože, da stupaju u katolička društva i da budu primjer muževima, mladićima i djevojkama. Kad smo udružene, moći ćemo puno više učiniti i za Boga, i za crkvu, i za narod naš!“

(Anka Žnidarec, predsjednica DsE, prilikom blagoslova zastave Društva,

8. srpnja 1934.)