Dan kruha obilježen je blagoslovom kruha koji su u školu donijela djeca u Sopotu i Vinagori. Marljive ruke majki i baka učenica i učenika od prvog do četvrtog razreda, zamijesile su i ispekle kruh, koji su djeca s ponosom i radošću donijela u školu. Kruh različitih veličina, oblika i boja potom su složili na stol u predvorju, s nestrpljenjem iščekujući trenutak blagoslova. Raskošan stol blagoslovio je vinagorski župnik, pročitavši djeci poučno razmatranje jednog afričkog misionara, koji je tek kada se otisnuo na put u zemlju kojom je vladala glad i neimaština, po prvi imageputa u životu mogao shvatiti neprocjenjivu vrijednost kruha. Naime, ondje je upoznao ljude koji nikada u životu nisu vidjeli ni okusili taj Božji dar. Takvo iskustvo, kako i sam misionar ističe, mijenja čovjekov pogled na svijet i potiče na nužnost svakodnevnog zahvaljivanja za plodove zemlje i hranu koju svakodnevno blagujemo. Kada nam se čini kako nam svega nedostaje, bacimo pogled na kruh na svome stolu i prisjetimo se kolikom nas je ljubavlju obdario Bog. Molimo i za ljude kojima nedostaje hrane i koji možda nikada u životu nisu vidjeli kruh. Dok živimo u raskoši i obilju, ne zaboravimo podijeliti svoj višak s onima koji bi bili sretni i s puno manje od onoga što mi imamo. Upravo je to misao koju je
velečasni želio prenijeti djeci povodom Dana kruha, s obzirom na to da je nadolazeća nedjelja Misijska nedjelja. Po završetku blagoslova i zajedničke molitve „Oče naš“, djeca su otpjevala pjesmu o kruhu. Na kraju je vrijedilo i kušati obilje sa stola, što su djeca s radošću učinila, najprije se ponosno pohvalivši velečasnomu svatko sa svojim kruhom.
Kruh u sebi nosi duboku simboliku, a obilježavanje Dana kruha iznimno je važno, posebice za mlađe generacije. Naime, suvremeno društvo odmaknulo se od vremena u kojemu je upravo svježe pečeni, topli kruh na stolu okupljao obitelj, a znak križa kojim bi se blagoslovio prije nego što bi se pojeo, podsjećao da se radi o Božjem daru koji poziva na zahvalnost. Stoga je nužno djeci na ovakav način približiti važnost kruha i podsjetiti ih na jednostavan, dječji način, koliko je u životu važno cijeniti male, naizgled nevažne stvari. Hvala vjeroučiteljicama, učiteljima i tetama kuharicama koji su pomogli u obilježavnju Dana kruha.

image