Ove godine po prvi puta na Vinagori smo obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U nedjelju, 6. kolovoza, proslavljena je sveta misa za naše branitelje, a zatim je u crkvi Majke Božje Vinagorske održan i prigodni koncert.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježava se u spomen na kraljicu svih bitaka u povijesti Hrvatske, vojno – redarstvenu akciju „Oluja“ u kojoj su, za samo 84 sata, hrvatske vojne i redarstvene snage, s oko 200 tisuća ljudi, oslobodile malo manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno – pravni poredak Hrvatske.

Obitelj Rattkay

Prigodni koncert održao je Ženski vokalni sastav „Ratkajke“, što je ujedno bilo i njegovo prvo službeno predstavljanje pod tim imenom. „Ratkajke“ su osnovane početkom 2017. godine. Sve su one župljanke Župe Vinagora:  Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana Lazički, Tamara Lazički, Marijana Pavlinec, Katarina Podhraški i Kristina Podhraški.  Kako same kažu, ono što ih najviše spaja, ljubav je prema pjevanju i prema Majci Božjoj Vinagorskoj, a okupljene u ovaj sastav, dobivaju novu snagu da zajedno rade na kulturnom oživljavanju ovog pomalo uspavanog kraja, koji u sebi krije mnogo potencijala.

A kako je došlo do izbora imena “Ratkajke”? Svi su Vinagorčani, naime, ponosni „ratkajci“, a taj naziv potječe od poznatog plemenitaškog prezimena obitelji Rattkay, koja je živjela na dvoru Veliki Tabor u Desiniću, a odigrala je, moglo bi se reći, ključnu ulogu u povijesti naše Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Naime, u 16. stoljeću, navrh vinagorskog brega stajao je Marijin kip, koji su nazivali Majka Božja Vinagorska. Ubrzo se pronio glas u njegovoj čudotvornosti, a kako je pristizalo sve više hodočasnika, obitelj Rattkay odlučila je sagraditi kapelu i kip Majke Božje staviti u nju. Ubrzo je i kapela postala premala, pa su dograđene dvije pobočne kapele, kapela sv. Valentina i kapela sv. Trojstva. Tako je crkva Majke Božje Vinagorske dobila današnji izgled i veličinu. Kao kapelu desinićke župe, crkvu je posvetio 10. rujna 1713. godine istaknuti član obitelji Rattkay, biskup Adam Benedikt Rattkay.

Domoljubne pjesme

Djevojke su već nastupile na tradicionalnom Božićnom koncertu na Vinagori, na Noći muzeja u Pregradi, a održale su i prigodni program na Cvjetnicu. Za svoje prvo predstavljanje pod imenom ŽVS „Ratkajke“ odabrale su poznate domoljubne narodne pjesme.

Na samom kraju obratile su se prisutnima, zahvalivši im na podršci i istaknuvši kako je ovo je tek početak lijepe glazbene priče koja će dalje pronositi glas o lijepom vinagorskom kraju. Po završetku službenog dijela programa, članice ŽVS-a „Ratkajke“ pripremile su i prigodni domjenak u prostorijama samostana, gdje je nastavljeno veselo druženje uz pjesmu.