U četvrtak, 29. rujna, na blagdan sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, proslavit ćemo proštenje u sopotskoj kapeli sv. Mihaela. Svečano misno slavlje bit će u 19 sati, a predvodit će ga pregradski župnik vlč. Ivan Mikec. Na misi će pjevati vinagorski zbor. Po završetku svete mise je prigodno druženje uz zakusku.

Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona). Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Stari su ga pisci nazivali “vagatelj duša” na posljednjem sudu, a ikonografi ga slikali s vagom u ruci. Slikaju ga i kao “vojskovođu nebeske vojske” s plamenim mačem ili kopljem, a u srednjem vijeku u tadašnjoj vojničkoj opremi: oklopu, kacigi, sa štitom i kopljem. Obično u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu (koji je često prikazan likom zmaja ili slične zastrašujuće spodobe) i strovaljuje ga u pakao. Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg zaštitnika posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, ljekarnici, vagari i trgovci, pekari; umirući.

Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.

SVE VAS POZIVAMO NA SOPOTSKO PROŠTENJE!