U nedjelju, 7. srpnja, proslavili smo župnu svetkovinu, Pohod Blažene Djevice Marije. Okupili smo se kraj kapele sv. Barbare, gdje smo molili za lijepo vrijeme i dobar urod, nakon čega je krenula procesija predvođena tronom Majke Božje Vinagorske, koji su nosili članovi Kuburaške udruge “Vinagorska kubura“, uz pjevanje župnog zbora.

Blagdan kojim se obilježava pohod Djevice Marije njezinoj rođakinji Elizabeti prema novom se kalendaru slavi 31. svibnja, no, proslava vinagorskog proštenja tradicionalno je ostala prve nedjelje u srpnju, s obzirom na to da se Pohod BDM do reforme kalendara slavio 2. srpnja.

– U susretu Marije i Elizabete jasno vidimo pogled pun vjere u događaje koji su iza dviju žena, pogled pun ljubavi, međusobnog poštovanja i zahvale Bogu u sadašnjosti, pogled pun nade i predanja Božjoj volji u budućnost. Obadvije s vjerom primaju ono što im je naviješteno prije začeća i spremno su odlučile u potpunosti prihvatiti Božju volju, u ljubavi su jedna drugoj iskazale neizmjernu čast. Obje su u potpunoj poniznosti i nadi spremne prihvatiti što god je Bog namijenio njima i njihovoj djeci. Život Ivana Krstitelja i život Isusa Krista pokazat će koliko će to biti gorko, ali i istovremeno milosno i spasonosno. Pokazat će da će Ivanova uloga biti slična Elizabetinoj: kao što je Elizabeta prepoznala Mariju kao majku “Gospodina mojega“ i iskazala joj dostojnu čast, i nije sebe uzvisivala, tako je Ivan, iako najveći od svih rođenih od žene, samozatajno izvršio svoje poslanje da bi Krist mogao nastaviti svoje. O otajstvu ovog marijanskog blagdana možemo svakog dana razmišljati. Posebno se spominjemo najznačajnijih trenutaka susreta dviju žena u molitvi “Zdravo Marijo“, dok u radosnoj krunici zazivamo “Koga si Djevice Elizabeti u pohode nosila”, te dok Marijinim riječima zahvalno ponavljamo hvalospjev “Veliča“. Tako je današnji blagdan duboko ucijepljen u svagdašnjicu našeg života, dok i sami putujemo, ne prema Ain Karemu, kamo je putovala Marija k Elizabeti, nego prema nebeskom Jeruzalemu, vječnoj domovini u zajedništvo s Isusom Kristom, s onima koje smo danas spominjali kao stvarne sudionike današnjeg blagdana i svima svetima – istaknuto je u propovijedi domaćeg župnika.

Nakon svete mise, vjernici su tradicionalni obišli oltar Majke Božje Vinagorske, a tijekom poslijepodneva u Vatrogasnom je domu održano druženje vinagorskih kuburaša.