Devetero vinagorskih prvopričesnika primilo je u nedjelju, 7. svibnja, sakrament prve svete pričesti. Radostan je to događaj za mališane, jer se time po prvi puta u životu susreću s velikom tajnom – posvećenim kruhim i vinom koji postaju Tijelo i Krv Kristova.

O toj je tajni u svojoj propovijedi progovorio i vinagorski župnik.

– Dobri pastir svoje je poslanje na zemlji okrunio u dvorani posljednje večere kada je ustanovio svetu misu i pričest, dvije velike tajne kršćanske vjere (i na Golgoti umirući na križu.) Svi znamo što se ondje dogodilo. Dok su jeli, uzeo je kruh, blagoslovio ga, prelomio i dao učenicima da jedu ovim riječima: “Uzmite i jediti od ovoga svi, ovo je moje tijelo koje će se za vas predati“. Isto je tako uzeo i kalež, izrekao molitvu hvale i dao učenicima da iz njega piju, govoreći: “Ovo je moja krv, novoga i vječnoga saveza koja će se proliti za sve vas i sve ljude na oproštenje grijeha“. I još je nadodao: “Ovo činite meni na spomen“. To se događa svaki puta u svetoj misi. Mi vjerujemo Isusovoj riječi. Iako nam pogled, opip i okus govore da je to kruh i vino, vjera nam kaže da je On tu, njegovo tijelo i krv, njegov duh i božanstvo. Zato na dan vaše prve pričesti na osobit način slavimo Isusovu prisutnost u posvećenim darovima kruha i vina koje ćete danas prvi put blagovati, kako je i rečeno nakon vašega krštenja, da ćete „pristupiti k oltaru Gospodnjem, postati sudionici njegova žrtvenog stola i u zboru vjernika Boga ćete Ocem zvati.“ “Blago onima koji su pozvani na gozbu jaganjčevu” govorimo na svakoj svetoj misi. Blago i vama, dragi prvopričesnici, koji ćete sada prvi puta postati dionici Jaganjčeve gozbe, gozbe koja nikada neće prestati, jer euharistija je sakrament životne prisutnosti – rekao je vlč. Gereci.

Prvopričesnici su svoje roditelje i ostale vjernike razveselili prigodnim programom, recitacijama i pjesmama, a cvijećem su nagradili župnika, vjeroučiteljicu i orguljašice, koji su ih pripremali za ovaj veliki dan.