U prostorima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, 9. lipnja je održan sastanak povodom dovršetka radova na konzervaciji skulpture sv. Mihaela iz Sopota. Na sastanku su sudjelovali Alen Novoselec, prodekan za upravu i financije ALU, Zvjezdana Jembrih, predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina sa suradnicima, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar, vlč. Dragutin Gereci, upravitelj Župe Vinagora i predsjednik Mjesnog odbora Sopot Branko Špoljar. Na sastanku je istaknuto kako su se, unatoč nepovoljnim prilikama zbog epidemije koronavirusa i posljedica potresa, radovi na skulpturi sv. Mihaela uspješno provodili te je izvorna skulptura sv. Mihaela konzervirana i zaštićena, a trenutno su u tijeku radovi na kopiji skulpture. Izliven je kalup prema izvorniku, rekonstruirani dijelovi koji su nedostajali, na temelju analognih primjera, a u kamenu se upravo klešu rekonstruirani dijelovi za potrebe kopije skulpture koja će biti spremna za postavljanje i prezentiranje u Sopotu.

Na ovom projektu angažirano je 15-ak studenata Akademije koji su vrijedno radili na povijesno – umjetničkom istraživanju i nalaženju komparativnih primjera, a zatim i na izradi kalupa te klesanju nedostajućih dijelova za kopiju skulpture. Većinu vremena studenti su na projektu radili u sklopu izvannastavnih aktivnosti, a svoj rad predstavili su javnosti u sklopu manifestacije Noć muzeja početkom ove godine. Zbog marljivog rada i truda, projekt ovih studenata bit će predložen za dodjelu Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Na sastanku je predstavljeno stanje dosad izvedenih radova, a sudionici su zajedno razgledali rezultate. Raspravljene su i predstojeće aktivnosti koje uključuju povratak izvornika i odabir lokacije te povratak kopije skulpture i postavljanje na izvornoj lokaciji u Sopotu. Također je raspravljena potreba uređenja mikroprostora na mjestu s kojeg potječe skulptura u Sopotu te nastavak financiranja radova. Osobito je pohvaljena skupina studenata koja je, osim u sklopu svoje redovne nastave, na ovom projektu bila angažirana i u izvannastavnim aktivnostima.

Podsjetimo, kamena barokna skulptura sv. Mihaela iz Sopota posebno je vrijedan primjer danas sasvim prorijeđene sakralne javne plastike. Kip se prvi puta spominje 1742. godine, a vjerojatno je nastao početkom 18. stoljeća, kao djelo stranih klesarskih majstora. Skulptura prikazuje arkanđela Mihaela koji ubija vraga te je jedinstvena na području Hrvatske u formi javne skulpture. Skulptura je stajala na križanju cesta za Višnjevec i Vražju peć, na kvadratnom postolju, a prvotno se nalazila na ulazu u sutjesku Vražja peć. Na inicijativu Sopotljanca Branka Špoljara, skulpturu je početkom 1990-ih u Zagrebu pregledao profesor Tihomil Stahuljak (1918. – 2007.), a 2014. godine su u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Krapini i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, pokrenute aktivnosti vezane uz zaštitu skulpture. Od 2016. godine trajali su konzervatorski – restauratorski radovi, a početkom 2017. godine skulptura je preventivno zaštićena u svojstvu pokretnog kulturnog dobra. S obzirom na to akademska godina uskoro završava, cjelokupni radovi mogli bi završiti iduće godine, kada se očekuje povratak sv. Mihaela u novom, obnovljenom ruhu.